Storm op komst? Lees hier wat je zelf kunt doen om schade te voorkomen.

De stormen van afgelopen jaren staan bij vele tuinders nog in hun geheugen gegrift, waarbij in sommige gevallen in één klap een flinke hoeveelheid kasruiten vernield werden. De laatste jaren gaat reparatie van ruiten niet altijd soepel door strengere veiligheidseisen en afname van direct inzetbare beglazers. Slecht nieuws natuurlijk, want dit beïnvloedt het klimaat in de kas en zorgt voor schade aan gewassen. Wat kan je zelf doen om de schade tot een minimum te beperken?

Denk voor(r)uit en bedenk welke maatregelen nodig zijn om de kas snel dicht te maken

Een uitgewerkt noodplan zorgt dat je weet wat je moet doen bij schade. Je wint hiermee tijd en bent sneller weer in bedrijf.

Zorg voor voldoende glasvoorraad en noodreparatiesets

Ons advies voor de glasvoorraad per locatieadres:

KasoppervlakteGehard glasSnijglas
< 3 ha100 ruiten35 ruiten in de hoofdmaat
> 3 ha: extra per ha25 ruiten10 ruiten
> 19 ha500 ruiten195 ruiten

* De voorraad gehard glas moet de volgende verdeling en glasmaat hebben: 70% hoofdmaat, 15% luchtraam, 15% onder luchtraam.

KasoppervlakteAantal noodreparatiesets
< 1 ha5 sets
> 1 ha: extra per 2000 m21 set
> 6 ha30 sets

Heeft de kas dekglas met een AR-coating of diffuus glas? Deze soorten glas hebben vaak een langere levertijd. Zorg daarom voor een extra voorraad reserveglas.

Storm op komst? Let sowieso op de volgende punten:

  • Sluit tijdens een zware storm (vanaf windkracht 8) de luchtramen volledig.

  • Sluit deuren van de gebouwen goed.

  • Ruim losse onderdelen rondom het bedrijf op.

  • Laat tijdens een storm het schermdoek op pakket lopen als het gewas het toelaat. Mocht er glas vallen, beperk je de schade aan het schermdoek. Ook kan je het schermdoek na glasschade nog gebruiken om klimaatschade aan het gewas te beperken.

  • Onderhoud de kassen goed, zodat ze hun sterkte behouden.

Beperk de schade aan de kas tijdens de storm

Ontstaat er toch schade, aan bijvoorbeeld gevelruiten, dan kan de schade door grote overdruk toenemen. Zorg dat je overdruk beperkt door de ramen aan de niet aangeblazen zijde van de kas een kiertje (5 cm) te openen.

Voorkom tijdens de storm schade aan het gewas door overdruk

Is het voor het gewas noodzakelijk om vocht en warmte af te luchten en wil je grote overdruk voorkomen? Gebruik dan de ramen aan de andere zijde van de aangeblazen gevel. Open aan de andere zijde van de kas de ramen aan de lijzijde van de nok. Hou hierbij rekening dat de windrichting bij storm tot 30⁰ in een uur kan draaien. Vergeet dus niet om tijdens de storm de raamstand in de gaten te houden en te wijzigen waar nodig.

Een storing of service-aanvraag doen?

Verdere schade beperken en schade melden

  • Meld de schade direct. Dit kan bij jouw verzekeringsadviseur of rechtstreeks bij Interpolis op 013 580 12 34.

  • Heb je juist meer of minder gas nodig? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de gasleverancier.

  • Inventariseer nauwkeurig waar de glasbreuk zich bevindt. De beglazer kan dan zo snel mogelijk aan de slag.

  • Probeer gaten in het kasdek zo snel mogelijk provisorisch te repareren. Als je de kas tijdelijk zo sluit dat het water buiten blijft en tocht zoveel mogelijk voorkomt, kan het kasklimaat snel hersteld worden. Je kunt de kas tijdelijk sluiten door bijvoorbeeld kunststof platen in de roede te schuiven en vast te maken aan de naastgelegen roede. Of je maakt houten of harde kunststof platen met rachels aan de roedes en de goot vast. Je houdt het water tijdelijk buiten de kas met watergeleiders. Dit zijn plexiglas plaatjes die het regenwater in de goot houden. Let op: het beschadigde deel van het kasdek blijft met deze oplossingen zwakker dan de rest van het dek. Ook helpen deze oplossingen niet om het klimaat volledig te herstellen. Plan daarom een definitieve reparatie direct in.

  • Markeer plekken waar ruiten zijn gerepareerd, reparatie van het schermdoek (atlasdraden) kan dan sneller plaatsvinden.

  • Als u een noodwand plaatst, gebruik dan stevige materialen en noppenfolie.

  • Houd bij het plaatsen van een noodwand rekening met stook-, ventilatie- en schermgroepen.